[Проект] Gotcha

 1. Здравейте,

  Идеята ми за проект (вдъхновена от лекцията за мрежово програмиране) е чат. Ще има сървърна и клиентска част. Ще предоставя възможонст за писане в стаи, както и писане лично на друг потребител. Ще се постарая да направя някакъв вид криптиране и authentication (трябва още доста да почета в тази насока). Ще се пази хронология, но още не съм сигурен какво да ползвам за GUI.

 2. Ангел, аз съм ок и да се пробваш да направиш твой чат със собствен протокол, но вероятно хем ще ти е по-трудно, хем няма да имаш потребители. И според мен е по-добре да не откриваш на ново топлата вода и поне да ползваш готов и измислен протокол. Ако все пак държиш да си измислиш и напишеш всичко сам, имай предвид, че ще прегледаме внимателно как са реализирани разни критични неща като authentication.

  Не успях да намеря цял user-oriented IRC клиент на Go, но намерих следните неща, които би трябвало да ти спестят много работа при писането на такъв:

  Може да хвърлиш едно око и на този протокол: https://tox.im/

  Мисля, че за него все още няма нищо на Go, но може и да греша. При всички положения, протоколът им е документиран и може да се пробваш да го имплементираш.

 3. Да, прав си, прост IRC клиент ще стане лесно, особено с готовите библиотеки. Все пак fully-featured GUI/Web IRC клиент с поддръжка на много сървъри и целия протокол ми се вижда валиден проект.

  IRC сървър ще е по-голямо предизвикателство, но concurrency и network предимствата на Go ще са доста по-полезни там.

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.