[Проект] Moddable Tic Tac Toe

 1. [Проект] Moddable Tic Tac Toe

  Идеята ми е да направя играта Tic Tac Toe да може да се модифицира с модове (т.е. с променени версии на играта). Целта ми е да разбера как може да се направи една игра moddable. И как мога да направя AI-я да работи с "новата" игра.

  Нарочно съм избрал Tic Tac Toe, тъй като самата игра е сравнително проста и няма да изгубя чак толкова много време да я имплементирам, както някоя друга по-сложна. Но вероятно ще изгубя доста повече, за да направя играта moddable, да й направя сравнително кадърно AI с вложени горутини (всяко ниво горутини (всеки ход) ще създава нови горутини до определена дълбочина), как и да измисля как да направя самите модове (надявам се да имплементирам поне два-три, за да тествам дали работи).

  Вариации на Tic Tac Toe:

  • По-голяма дъска с по-дълга серия

  • Препятствия на дъската (пречат да направиш серия)

  • Achi - http://www.math.cornell.edu/~mec/2003-2004/graphtheory/tictactoe/howtoplayttt.html#achi

  • Quantum Tic Tac Toe - http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_tic-tac-toe и http://www.codecup.nl/rules_quantum%20tic-tac-toe.php (играене: http://www.paradigmpuzzles.com/QT3Play.htm)

  • Ultimate Tic Tac Toe - http://bejofo.net/ttt и http://vikeshkhanna.webfactional.com/ultimate/

  • Ultimate Tic Tac Toe със зарчета - подобно на Ultimate Tic Tac Toe, но се решава в кой квадрант да се мести с помощта на две зарчета (дъската е 6x6 квадранта като всеки квадрант е със стандартни 3x3 размери). Ако този квадрант е вече спечелен/загубен от някой, то той може да мести където си поиска.

  • Ultimate Tic Tac Toe с трима играчи - правилата на Ultimate Tic Tac Toe са същите, като трима играчи се редуват. За да има шанс за победа, всеки един от играчите може да използва и пуловете на следващия по ред, за да направи серия и да спечели. (Всъщност, това може да стане и за обикновено Tic Tac Toe - 3x3)

  Вероятно няма да успея да имплементирам всички, но поне някои ще е добре.

  Игра човек срещу човек на един компютър може и да има (и е по-вероятно да го има), но няма да ми е основната цел.

  И така, основният въпрос е дали проекът става или трябва да се модифицира или въобще да измисля нещо друго?

  DISCAIMER: Нямам опит с AI, не знам как се правят moddable игри и дори не съм правил собствен мод на друга игра, така че има доста неща, които има да уча. А и малкото, което разбрах по темата, да се направи една игра moddable не е чак толкова тривиална задача.

  P.S. Последните два варианта са за да видя дали може да се направи модификация на модификацията. Но надали ще стигна чак толкова далеч.

 2. Това има потенциала да е яко, а може и да fail-не доста впечатляващо :D

  Не съм сигурен, че разбирам основната ти цел. Искаш да направиш някаква концепция, която да ти позволява лесно mod-ване на игри? Или да направиш AI, който автоматично се научава да играе новите варианти? Или и двете? Или нещо друго?

  И в крайна сметка, това животно ще има ли някакъв интерфейс или просто ще произвеждаш някакъв log файл "бот 1 постави O в поле А3; бот 2 постави X в поле..."?

 3. "Искаш да направиш някаква концепция, която да ти позволява лесно mod-ване на игри? Или да направиш AI, който автоматично се научава да играе новите варианти? Или и двете? Или нещо друго?"

  По-скоро основната ми цел е да разбера как се правят moddable игри и mod-ове. Обикновено игрите имат някакви асети като музика, имат гейм логика, AI и т.н., които модовете променят по някакъв начин. Иска ми се да разбера горе-долу как става точно. И Tic Tac Toe е чудесен вариант - сравнително лесна за имплементация, има възможност за сравнително прост AI, не трябват много асети: колкото за дъската и за различните играчи и евентуално някакви звуци, които може по принцип и да не слагам (че ще стане overkill).

  Що се отнася до визуализация и играчите. Иска ми се да е да има UI и да може и хора да я играят играта (все пак и аз искам да я играя играта), а не просто два бота един срещу друг и dump в log файл. Но ако другото много се закучи, може и до това да се стигне. В такъв случай ще съм нещастен. :(

  Първоначално ще гледам да направя Tic Tac Toe и първите три варианта (до Achi включително). Според мен това включва доста от нещата, които искам да разбера как стават. "Quantum Tic Tac Toe" и "Ultimate Tic Tac Toe" ще ги оставя за баш накрая. Вероятно дори няма да стигна до тях, тъй като искам да направя предишните достатъчно добре, с грозно UI, human & AI players, менюта, избор на мод някъде из тия менюта и т.н. Което не е малко, според мен.

  Както и да е, щом проекта ми е одобрен, мога спокойно да му направя планче и да го разделя на important, desirable и extra фийчъри.

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.